‘De Sims 4’: Aan de gang met de meest gedetailleerde Sim karakter editor tot nu toe

Katten artikelen

De release van de vierde versie van De Sims staat gepland voor 2014, maar een beperkte alpha versie van het spel kon al op de Gamescom in Keulen gespeeld worden. Op de beurs kunnen spelers aanrommelen met Sims 4 gereedschap waarmee karakters gecreëerd kunnen worden, wat perfect werkt om opnieuw de diepere en meer flexibelere personalisering van karakters onder de aandacht te brengen. Terwijl je altijd al beschikte over een uitgebreide verzameling van mogelijkheden om de karaktertrekken en de kleding van Sims precies op maat aan te passen, het nieuwe spel pompt de fijnmazige controle op tot een praktisch ongekend niveau.

In bijna elke instelling kan een dieper, onderliggend controleniveau ontdekt worden. Je kunt dus niet alleen kiezen uit drie verschillende stemtypen, ook kan je de toonhoogte ervan instellen. Met twee schuifbalken kan je de totale vet- en spiermassa van jouw Sim aanpassen, maar die worden ondersteund door een verbijsterend aantal aanpassingen van bepaalde lichaamsafmetingen. Zo kan je afzonderlijk de breedte en dikte instellen van de schouders, nek, borstkas, buik, taille, heupen, kuiten, armen, onderarmen, voeten en natuurlijk het hoofd van jouw Sim.

Details met de Sims 4 Karakter Editor

Beïnvloed elk klein detail van uiterlijk en houding van jouw Sim. De gelaatstrekken zijn bijna volledig zelf te kiezen. Je kunt standaard onderdelen helemaal verwijderen ten gunste van jouw eigen ontwerpen, omdat de hele skeletstructuur naar eigen wensen gevormd kan worden. Neuzen kunnen krom of spits zijn, jukbeenderen nadrukkelijk aanwezig of juist subtiel en je kunt kiezen tussen verschillende huidtinten en –kleuren. De microcontrole van elk klein detail komt het beste naar voren bij het ‘kneden’ van de wenkbrauwen. Die kunnen langer of dikker gemaakt worden, verplaatst worden, gebogen of juist rechter ingesteld worden.

De nieuwe Sims editor is echt het meest uitgebreide programma om karakters te maken dat ik tot nog toe ben tegengekomen. Hiermee wordt waarschijnlijk de oude manier van selectie volledig overbodig, waarmee uit een beperkte lijst van algemene componenten iets gecreëerd kan worden dat lijkt op een eigen ontwerp, maar dat meestal ver weg staat van wat je eigenlijk in je hoofd had.

Jammer genoeg botst de amateuristische dramatiek met de professionele manier waarop karakters gemaakt kunnen worden. Maxis zegt dat de nieuwe Sims meer emoties hebben dan ooit tevoren en dat de Sims karakter editor emotionele previews biedt die laten zien hoe jouw avatar zijn of haar geluk, verdriet of woede uitbeeldt. Helaas worden emoties nog steeds geuit met flamboyante en overdreven gebaren, waarin subtiliteit of relatie met gedrag in de echte wereld (althans dat van de meeste mensen) ontbreekt.

Deze amateuristische dramatiek gaat ongemakkelijk samen met de nieuwe karakter editor- ze zijn een stap in de richting van het komische en ongeloofwaardige, terwijl de nieuwe mogelijkheden om De Sims 4 precies op maat aan te passen juist sturen naar een meer meeslepende en realistische ervaring. We moeten afwachten tot volgend jaar, waarin de PC-versie De Sims 4 wordt gelanceerd, om te ontdekken welke van deze twee tendensen uiteindelijk zal winnen. Tot die tijd kunnen jullie genieten van de hoeddragende spijkerbroek liefhebber die ik op de Gamescom beurs in elkaar heb gezet.

sims 4 karakter editor

Karakter gecreëerd met de fameuze Sims 4 Karakter Editor van EA.

 

5 Comments

  1. Jiska sep 1, 2013
    • Mike feb 5, 2014
  2. Ilse sep 7, 2013
  3. Iemand nov 4, 2013
  4. mads jan 3, 2014

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *